Aladdin ask

Chokladasken Aladdin har funnits i många år och introducerades först på 1900-talet. Då fanns den i tre storlekar. Idag säljs den i en ask om 500 gram. Aladdinasken består av chokladpraliner av både mörk, ljus och vit choklad. Antalet praliner har varierat med åren, så även smakerna på pralinerna. Förr ändrades sortimentet oftare än vad det görs i dagsläget, men företaget Marabou, som skapat chokladasken, försöker kontinuerligt utveckla innehållet med nya smaker. Årligen har det tagits fram en ny smak som man bytt ut mot en befintlig pralin i asken. Aladdinasken har två lager med chokladpraliner och är röd och vit till utseendet. Denna chokladask har varit den populäraste chokladasken i Sverige och är särskilt känd för att köpa över julen. Det säljs nästan en Aladdinask per hushåll under julhelgen och det är också då man främst äter den. Aladdinasken har blivit en svensk jultradition och har en oskriven regel, ”man får inte äta från de undre laget, förrän de övre är slut”. Men på julen är det annorlunda och då får man enligt Marabous reklam äta från det undre lagret också. Som deras slogan lyder, ”på julen får man äta från det under laget också”.

Askens innehåll och smaker

Idag innehåller Aladdin asken 13 chokladpraliner med smakerna ”höstnougat”, ”hallon/lakrits”, ”likörtryffel”, ”jordgubbscremé”, ”kokos-kola”, ”lime”, ”pärlnougat”, ”gräddnougat”, ”romrussin”, ”apelsintryffel”, ”kakaokrisp”, ”mjuk toffe” och ”nöttryffel. Nougat är den pralin som dominerar eftersom man enligt återkommande smaktester har fått fram att det är den pralinen som människor äter mest av. Det är också därför det fokuseras mycket på nougat när man gör pralinerna. Det är en pralin som är av vit choklad och det är pärlnougaten. Aladdinasken passar alla, stora som små eftersom den har en sån variation i smaker.

Aladdins två andra chokladaskar

År 2011 lanserade Marabou chokladasken Aladdin mörk choklad. Som namnet lyder innehåller asken mörka chokladpraliner, men är något mindre än den klassiska Aladdinasken. Aladdin mörk choklad väger 400 gram istället för 500 gram och innehåller nio praliner. Asken är brun och vit till utseendet och är ett perfekt alternativ till de som älskar mörk choklad. År 2014 fyllde Aladdin 75 år, det firade Marabou med att lansera en specialutgåva, det vill säga en ny Aladdinask. Asken som vägde 400 gram innehöll nio nygamla praliner. ”Orange”, ”jordgubbscréme”, ”marsipan”, ”curacao cremé curacao”, ”trofénougat”, ”tosca”, ”höstnougat”, ”vanillatryffel” och ”chokladmedaljong”. Askens utseende skiljde sig från den klassiska Aladdinasken och hade ett något äldre utseende. Den såldes enbart när Aladdin fyllde 75 år eftersom det var en specialutgåva.

Lämna en kommentar