Apelsinchokladmousse med nötter

4-6 port

  • 125 g mörk choklad
  • 2 äggulor
  • 1/2 rivet skal av apelsin
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 3 msk starkt bryggt kaffe
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker

Kanderade nötter

  • 1 1/2 dl sötmandel
  • 1 1/2 dl hasselnötter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 st rivet skal av spelsin

Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad. Låt den svalna lite.
Blanda äggulorna, apelsinskal, apelsinjuice och kaffe i bunke. Vispa grädde med florsocker, inte för hårt.
Rör ner chokladen i äggsmeten. Vänd ner grädden. Rör försiktigt till en slät mousse.
Fördela moussen i 4-6 portinonsformar. Ställ i kylen minst 1 timme.
Kanderade nötter:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, mjöl och grädde. Låt koka ca 1/2 minut under sändig omrörning.
Blanda ner mandlarna, hasselnötterna och apelsinskal i smörblandningen. Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt, se till att nötterna inte ligger på varandra.
Ställ in nötterna i ugnen ca 10 minuter. ta ut dem och låt svalna. Bryt loss mandlarna och nötter från varandra. Hacka dem grovt.
Servera chokladmoussen med de kanderade nötterna. Garnera gärna med apelsinskal.