Bakverk med choklad

Choklad, inte bara en magisk smakupplevelse utan också en otrolig ingrediens i så väl maträtter som desserter och bakverk.

Med utgångspunkt i kakaobönans användande har vi människor njutit av smaken från choklad och kakao i tusentals år. Det främsta användningsområdet av kakao är givetvis för framställning av choklad som rent godis men har i vissa historiska fall också använts i medicinskt syfte. Man ska heller inte glömma hur bra man mår själsligt av en kopp varm choklad.

Som godis betraktat är choklad också väldigt versatilt, den kan användas som den är eller förädlas i olika bakverk eller som smakhöjare i mat. Något som låter ovanligt och kanske inte helt självklart är exempelvis att använda choklad i grytor av högrev eller köttfärs, gärna med lite hetta från chili eller andra kryddor. Vanligast är kanske att man använder choklad som ingrediens eller smaksättare i olika typer av såser främst till desserter men det går faktiskt att ha som tillbehör också till kyckling.

I Sverige är vi desto mer vana vid chokladsmaken i godispåsen om lördagar eller från askarna vid julklappsöppningen och så vidare. Det finns trots våra vanemönster ändå både enkla och goda recept för den som vill använda choklad som ingrediens i sina bakverk.

En enkel chokladkaka där man avnjuter chokladsmak i sin renaste form, ju högre kakaohalt desto bittrare och i vissas tycke också mer ”vuxnare” smak, passar också bra att kombinera med grädde eller glass som rundar av smaken. Man kan också addera någon form av syra från exempelvis vinbär eller andra syrliga frukter och bär.

För de klassiska smaklökarna är både chokladparfait eller en chokladbousse, de är goda som de är men går också att toppa med lite riven choklad ovanpå för att förhöja smakupplevelsen.

Ett av de allra vanligaste bakverken i såväl våra hushåll som kaféer och dagligvaruhandeln är den numera klassiska kladdkakan. Det finns mängder med varianter på denna älskade kaka med chokladsmak, både rinnig och fast. En del med inslag av andra godissorter som lakrits. Här finns ett jättegott gluttenfri chokladkaka
recept
 ni absolut måste testa baka.

När det gäller bakning med choklad som ingrediens är rekommendationen oftare att välja en högkvalitetschoklad med högre kakaohalt än vanlig mjölkchoklad. Det finns också något som kallas för blockchoklad och bakchoklad. Blockchoklad innehåller inte kakaosmör vilket gör den mer temperaturtålig när det kommer till värme, bakchokladen däremot liknar standardchoklad mer och är bättre för bakning tack vare sina egenskaper som exempelvis gör att den går att hätta upp.

Det finns också andra egenskaper hos choklad och kakao, en av dessa egenskaper är myten om att det innehåller afrodisiaka som sägs stimulera kärlekshormoner och öka sexlusten. Det finns inga bevis för det men däremot finns det gott om seretonin i choklad vilket är ett hormon som ökar välbefinnande och lyckokänslor i kroppen. Man kanske helt enkelt kan våga påstå att choklad är en ingrediens som bidrar både till bättre smakupplevelser men också till en gladare och härligare känsla. Det dåliga samvetet många känner av en chokladbit eller en god bit kladdkaka kan man glömma för stunden och istället njuta och vara glad.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att choklad är en oerhört populär ingrediens, smaksättare och framförallt älskat av många smaklökar.

Lämna en kommentar