Choklad- och nötpaj

8-10 bitar

  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljussirap
2 msk kakao
170 g nöt- och russinmix
50 g mörk blockchoklad
75 g smör eller margarin

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.

Smält matfett i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och vetemjöl. Rör samman till en deg.

Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diametern. Grädda pajskalet mitt i ugnen, 12-15 minuter. Låt pajskalet kallna.

Häll grädde, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och bubbelkoka på svagvärme, ca 25 minuter. Rör om då och då i massan.

Hacka under tiden nötter och choklad. Ta kastrullen från värmen och rör ner matfett, choklad och nöt- och russinmixen. Rör tills chokladen och matfettet har smält och massan är blank. Låt den svalan lite.

Häll massan i det gräddade pajskalet och låt pajen stå kallt.