Chokladkräm med jordgubbar

Chokladkräm med jordgubbar

Choklad och jordgubbar är en fantastisk kombination som fängslar smaklökarna och ger en underbar njutning. Denna kombination kan vara på olika sätt och en populär variant är chokladkräm med jordgubbar. I det här receptet kommer jag att dela med mig av en enkel och läcker version av denna efterrätt.

Ingredienser

För att göra chokladkräm med jordgubbar behöver du följande ingredienser:

 • 200 gram mörk choklad
 • 4 dl vispgrädde
 • 3 äggulor
 • 50 gram socker
 • En nypa salt
 • 250 gram färska jordgubbar

Instruktioner

Här är stegen för att göra chokladkräm med jordgubbar:

 1. Börja med att hacka den mörka chokladen i små bitar.
 2. Värm upp 2 dl av vispgrädden i en kastrull tills den börjar koka.
 3. Ta kastrullen från värmen och blanda i den hackade chokladen. Rör om tills chokladen har smält helt och blandningen är slät.
 4. I en separat skål vispar du äggulor, socker och salt tills det blir pösigt och luftigt.
 5. Häll försiktigt den varma chokladblandningen i äggulorna under konstant vispning. Det är viktigt att vara försiktig och hälla i en tunn stråle för att undvika att äggulorna stelnar.
 6. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm på medelhög värme, under ständig omrörning, tills den tjocknar. Du kommer att känna en tydlig skillnad i konsistens när krämen är klar.
 7. Ta av kastrullen från värmen och låt chokladkrämen svalna i rumstemperatur.
 8. Vispa resterande 2 dl vispgrädde i en separat skål tills den blir luftig och tjock.
 9. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i den svalnade chokladkrämen tills allt har blandats väl.
 10. Ställ chokladkrämen i kylskåpet för att svalna i minst 2 timmar, eller ännu bättre över natten. Ju längre krämen får stå i kylskåpet, desto tjockare och mer krämig blir den.
 11. Strax före servering, skiva jordgubbarna och lägg dem i små skålar eller glas.
 12. Ta ut chokladkrämen från kylskåpet och fördela den över jordgubbarna.
 13. Du kan dekorera med några extra jordgubbar på toppen för en vacker presentation.

Servering och variationer

Chokladkräm med jordgubbar kan serveras som det är eller med någon extra topping för att ge en extra touch. Här är några förslag på servering och variationer:

 • Strö lite hackad choklad över chokladkrämen och jordgubbarna för att ge textur och extra chokladsmak.
 • Servera med en klick vispad grädde på toppen för att balansera sötman.
 • Om du gillar nötter kan du hacka några rostade nötter, som till exempel mandlar eller hasselnötter, och strö över desserten för extra crunch.
 • Prova att lägga till andra bär eller frukter för att variera smaken. Blåbär, hallon eller bananer är utmärkta alternativ.
 • Du kan även experimentera med olika chokladsorter för att få en annan smakprofil. Mörk choklad ger en intensivare och något bitter smak, medan mjölkchoklad ger en sötare smak.

Sammanfattning

Chokladkräm med jordgubbar är en enkel och läcker efterrätt som är perfekt för alla chokladälskare. Denna kombination av krämig choklad och söta jordgubbar är svår att motstå. Följ bara detta recept steg för steg och du kommer att ha en fantastiskt god dessert att servera till familj och vänner. Var inte rädd för att experimentera och lägga till din personliga touch genom att prova olika toppingar eller lägga till andra bär och frukter. Njut av smaken och njutningen av denna klassiska kombination!

Vanliga frågor

Hur många portioner får jag ut av detta recept?

Detta recept ger vanligtvis ca 4-6 portioner beroende på storleken på dina serveringsskålar eller glas.

Kan jag använda mjölkchoklad istället för mörk choklad?

Absolut! Du kan använda mjölkchoklad istället för mörk choklad om du föredrar en sötare smak. Resultatet kommer att bli något annorlunda eftersom mjölkchoklad har en annan smakprofil än mörk choklad, men det kommer fortfarande att vara en läcker kombination med jordgubbar.

Kan jag göra chokladkrämen i förväg?

Ja, du kan göra chokladkrämen i förväg och förvara den i kylskåpet i upp till 2-3 dagar innan du serverar den. Se bara till att täcka skålen med plastfolie eller en lockad behållare för att förhindra att den bildar en hinna på ytan.

Vad kan jag göra med resterna av jordgubbar och chokladkräm?

Om du har rester av jordgubbar kan du använda dem i smoothies, fruktspett eller som topping på pannkakor eller våfflor. Resterna av chokladkrämen kan förvandlas till en läcker fyllning för tårta eller cupcakes. Du kan även spritsa den på en dessert eller använda den som fyllning i croissanter eller crepes.

Kan jag använda frysta jordgubbar istället för färska?

Ja, du kan använda frysta jordgubbar istället för färska om du inte har tillgång till färska jordgubbar. Låt de frysta jordgubbarna tina helt innan du skivar dem och serverar dem med chokladkrämen.

Lämna en kommentar