Skapa din chokladprovning hemma

Choklad, en godare del av livet som så många kallar det. Ett livsmedel som är baserad på den härliga kakaobönan, som tillsammans med socker, skapar något så härligt som gjort oss alldeles stormförtjusta. I allt från att nyttjas som tilltugg, vid bakning, i glass, i drycker och som en krydda i vår matlagning. Choklad har kommit att bli en stor favorit bland oss. Det har blivit allt vanligare att gå på chokladprovning som anordnas av företag som besitter en expertis kunskap kring detta livsmedel. Men varför inte skapa en chokladprovning hemma för dig, dina nära och kära för att tillsammans avnjuta det som omnämns som en godare del av livet.

Kakaoträdet

Theobroma cacao, mer känt i det svenska språket som kakaoträdet, är ett träd som kan spåras bakåt i tiden för att finna att denna växte redan cirka 4000 år f Kr. Detta är ett träd som växer som ett bälte runt jorden, nära ekvatorn. Detta är ett träd som är väldigt ömtåligt och som kräver att temperaturen befinner sig runt 24 grader Celsius för att kunna fortsätta växa och producera kakaofrukt. Denna härliga frukt kan komma att bli så stor som 20 centimeter och var frukt brukar vanligtvis innehålla mellan 20 och upp till 50 bönor. Det är sedan dessa bönor som vi nyttjar för att kunna framställa den mycket goda, härliga och uppskattade chokladen.

Chokladprovning hemma

Är nu nyfiken på att anordna en chokladprovning i ditt hem? Det låter som en riktigt bra idé. Att få avnjuta underbar och härlig choklad samtidigt som du får fördjupade kunskaper kring choklad, dess historia och hur kakaobönan kommer att bli till choklad. Du får djupare kunskaper kring dess egentliga smak samt att du får en bättre förståelse hur det kommer sig att choklad tycks ha en god och positiv effekt på vårt humör. Hur går du då tillväga för att anordna din egen chokladprovning hemma? Du kan först presentera lite fakta kring chokladens härkomst, om kakaoträdet, hur bönan växer samt hur vi framställer choklad. Detta ger er en godare kunskap om det livsmedel ni nu ska avsmaka. Det finns fyra steg som gör en provning lyckad: Utseende, Doft, Smak samt Eftersmak. Att ha en chokladprovning hemma är både intressant och gott. Låt dina sinnen få aktiveras.
 

Utseende och Doft

Välj ut förslagsvis sju till tolv olika sorters choklad med olika kakaohalt, med olika smaker om så önskas och inkludera någon tryffel eller två i ditt val. Vid en chokladprovning talas det först om dess utseende. Nyckelord som glatt, kornig, blank, sidenlen, sträv, vitmelerad och matt är något som här oftast nämns. Vad ser ni? Låt också dess färg då spela in. Samtala och diskutera. Detta kommer ge er en djupare känsla för något som vi annars är så vana att bara stoppa in i munnen. Det är nu doften kommer in för att skapa ytterligare en djupare känsla. Blommig, fruktig, nötig, kryddig, rostande dofter, vad känner ni när ni dofter på chokladbiten? Låt era sinnen få verkliga ta in det som vi så vanligt oftast tar för givet. En god chokladprovning bjuder in till diskussion och samtal.

Smak och Eftersmak

Det är äntligen dags att få smaka. Ni har skådat dess utseende och dess doft, ni har fått en känsla av choklad på ett sätt som gör er nyfikna och som öppnat erat luktsinne. Choklad smälter långsamt och tack vare att ni aktiverat erat luktsinne kommer andra smaker få träda fram som ni annars, om ni bara åt choklad utan att dofta på den, hade fallit i glömska. Det går bra att kombinera en chokladprovning med dryck och detta kan också komma att hjälp till för att lyfta fram ytterligare smaker. Vid en första anblick upplever vi en sötma när chokladen smälter och vi kan urskilja tydliga aromatiska nyanser som citron, röda bär och hasselnöt. Det är först när vi låter eftersmaken få göra sig påmind som vårat luktsinne spelar en stor roll. Nu träder djupare smaker fram.

Lämna en kommentar