Många har hört att det är farligt för hundar att äta choklad men varför är det så? Vad är det med choklad som gör det så farligt för människans bästa vän medan människan själv kan äta nästintill obegränsade mängder utan att ta skada?
Teobromin
Riktig choklad innehåller kakao av varierad mängd och kakao innehåller ämnet teobromin och det är just det ämnet som är boven i dramat då det kan påverka till exempel nervsystemet, andningen, urinorganen och cirkulationen.
De typer av choklad som är farligast för hundarna är:
- Kakaopulver
- Mörk, osötad choklad
- Mörk choklad
- Mörk choklad med fyllning
- Mjölkchoklad
Symptom
Hur mycket choklad hunden behöver sätta i sig innan det blir farligt går inte att säga. Det beror på storlek av hund, typ av choklad och kanske också hundens allmäntillstånd innan den äter chokladen. Ibland är det svårt att sätta hundens tillstånd i relation till choklad då det kan ta alltifrån 2 till 24 timmar innan de uppvisar symptom men några av symptomen som de kan uppvisa är:
- Hyperaktivitet/rastlöshet
- Snabb andning
- Kräkningar
- Buksmärtor
- Oroliga
- Hög kroppstemperatur
- Högt blodtryck
- Diarré
- Törst
- Inkontinens
- Riklig salivering
- Skakningar
- Vinglig gång
- Hjärtklappning
- Kramper
Hundar och andra djurslag
Det är andra djur än hundar som är känsliga mot teobromin men känsligast är hundar och katter. Dock sätter katten sällan i sig samma mängd som en hund och därför talas det inte om det i samma utsträckning. Hundar kan utan problem sätta i sig så stora mängder att de blir förgiftade.
Annons:
Rätta ditt ATG-spel hos Rättningskod.se
Kontakta veterinär omedelbart
Om din hund fått i sig en större mängd choklad eller uppvisar symptom ska du omedelbart kontakta en veterinär. Spara förpackningen till chokladen så att ni kan ta reda på vilken typ av choklad det handlar om och försök att se hur hög kakaohalten är (ju mörkare choklad, ju högre halt). Ungefär hur mycket choklad misstänker du att hunden ätit och ungefär hur mycket väger den? Hunden kan behöva få kräkmedel omedelbart för att undvika värre konsekvenser och det hjälper veterinären dig med.