Hur man förvarar choklad och håller den fräsch

”Förvara – min choklad?”
”Det är ju löjligt”, säger du. ”Jag ska bara äta dem!” Och vi håller helt med. Men man vet aldrig – en dag kanske du behöver hålla din gourmetchoklad fräsch i mer än 24 timmar. Och när den dagen kommer kommer du att finna följande tips användbara:

Tips för förvaring av choklad

  • KYL INTE NER! Choklad absorberar lätt lukter från det som finns i kylskåpet (Roquefortost, lammcurry – du fattar). Fukt i kylskåpet kan också leda till ”sockerblomning”, vilket innebär att sockret stiger upp till ytan och missfärgar chokladen (vilket inte påverkar smaken, men inte ser särskilt tilltalande ut). Så i stället för kylskåpet:
  • Förvara den på en sval och torr plats. När chokladen förvaras vid en jämn temperatur under 70°F (helst mellan 65 och 68°F), och vid en luftfuktighet på mindre än 55 %, kommer emulsionen av kakaoämnen och kakaosmör att hålla sig stabil i flera månader.
  • Men även på ett svalt och torrt ställe: Kom ihåg att kakaosmör (det vegetabiliska fettet i choklad) tar upp lukten av det som finns runt omkring det. Så om du inte vill att dina bonbons och stänger ska smaka vaniljeextrakt eller vitlökspulver, följ nästa regel:
  • Försegla dem i en lufttät behållare. Syre gör precis vad du förväntar dig – den oxiderar choklad, vilket gör att mindre bra smaker utvecklas. Och även om choklad inte är känt för att vara en favoritmat för vampyrer 
  • Håll dem borta från ljuset! Inte bara solljus (om du inte vill göra fondue), utan även artificiellt ljus. Båda dessa ämnen orsakar samma typ av dåliga smaker som syre.
  • Om du förvarar chokladen på detta sätt kommer den att hålla ett tag: Fast mjölkchoklad håller i över ett år, fast mörk choklad i nästan två år och vit choklad i fyra månader. Fylld choklad, t.ex. tryffel, håller i ungefär tre till fyra månader (om den inte är full av konserveringsmedel).
  • Ibland måste man kyla dem: Sommaren är varm och alla använder inte luftkonditionering. Men innan du lägger choklad i kylskåpet ska du först slå in den tätt för att skydda den mot lukt och kondens, och sedan försegla den i en lufttät behållare. När du tar ut den låter du den komma tillbaka till rumstemperatur innan du packar upp den. På så sätt håller chokladen sig ätbar i tre till sex månader.
  • Och om du behöver förvara den längre: Om du vill ha dem längre än sex månader till ett år kan frysen vara din vän. Följ instruktionerna ovan för att placera dina chokladpraliner i kylskåpet. När det har gått ett helt dygn flyttar du behållaren från kylskåpet till frysen (på så sätt undviker du temperaturchocker och hjälper till att bevara konsistensen). För att ta ut dem ur frysen – gör bara om de olika stegen i motsatt riktning. Flytta från frysen till kylskåpet, vänta ett helt dygn, ta ut dem ur kylskåpet och låt dem komma upp i rumstemperatur innan du slutligen packar upp dem. (Ät alltid din choklad i rumstemperatur, särskilt tryffel!)

Lämna en kommentar