Mörk choklad

Choklad är en kär råvara som många älskar. Det finns både ljus, mörk och vit choklad. Idag kan man hitta choklad i alla möjliga former och även som ett tillbehör. Choklad kommer från kakaobönan som är malvaväxt. Ju mörkare chokladen är desto större kakaohalt har den och det är kakaohalten som avgör hur nyttig chokladen är. Till skillnad från ljus choklad är den mörka chokladen lite mer bitter i smaken eftersom den inte har lika mycket mjölk och socker som den ljusa chokladen. Dessutom säger forskning att mörk choklad är nyttigt. Idag kan man ha mörk choklad i exempelvis müsli eftersom den tillför ämnen som är nyttiga för kroppen. Det sägs att om man äter mörk choklad så kan man bland annat sänka sitt BMI, öka sin hjärnkapacitet, få bättre syn, minska inflammationer, skydda huden, sänka blodtrycket, samt sänka kolesterolvärdet. Det finns alltså många fördelar med att äta mörk choklad och dessutom är det gott för de som gillar det.

Mörk choklad kan användas till mycket

Förutom att man kan äta chokladen som den är så kan man även använda den i bakverk, praliner, godis, müsli, olika drycker och mycket mer. Idag kryddar man även chokladen med olika kryddor som exempelvis chili och havssalt. Detta för att testa sig fram och få chokladen till nya vyer. Det finns som ovan nämnts lite olika kakaohalter och när man köper exempelvis en chokladkaka i en butik så står det på chokladkakan vilken kakaohalt den har. Choklad som ligger under 43 % i kakaohalt får inte räknas som mörk choklad. Det ska alltså vara minst 43 % kakao i chokladen, annars räknas det som ljus choklad. Det finns chokladkakor som har hela 99 % kakaohalt och de kan vara svåra att äta för vissa eftersom de har en väldigt besk smak.

Baka med mörk choklad

Det är mycket vanligt att även baka med mörk choklad. Den kan användas i både bakverk, bullar, bröd och kakor. Exempel på vad man kan använda mörk choklad till är chokladtårta, american chocolate cookies, brownies, chokladtoppar, chokladbollar, biskvier och mycket mer. Det är inget ovanligt att konditorierna, samt bagerierna använder sig av mörk choklad när de gör bakelser. När man ska baka med choklad är det bra att se över kvaliteten på chokladen eftersom choklad med sämre kvalitet kan vara svårare att baka med. Det finns väldigt många märken som tillverkar olika typer av mörk choklad och man bör läsa lite om innehållet och välja en högre kakaohalt när man ska välja mörk choklad som ska användas till bakning.

Lämna en kommentar